Słodycze i słodkie przekąski wciągają nas w słodką pułapkę. Jeżeli mamy tą świadomość to najłatwiej się im oprzeć właśnie jedząc słodycze. Prawda, że to dobra wiadomość? Nie odmawiajmy sobie ich całkiem tylko dbajmy o ich jakość i o to by rozwijały naszą wyobraźnię i świadomość kulinarną. Słodki smak ma tysiące odcieni, którymi możemy malować po naszym podniebieniu. Wyszukujmy słodkości z całego świata. Próbujmy coraz to nowych przepisów i rozwiązań. Przyzwyczajanie się do czekoladowych batoników i torebek z cukierkami, może nas mocno zaokrąglić, jednocześnie nie wnosząc w nasze życie nic nowego, oprócz nadwagi. Więc postawmy na rozwiązanie typu tylko nowości i…… nic na szybko. Jak wiemy półki z cukierkami i batonikami ustawiane są głównie przy kasach. Kolejka przesuwa się wolno, a my znudzeni zatrzymujemy oczy na kolorowym opakowaniu batonika, gumy do żucia, czy innego słodkiego przysmaku. I co? Batonik ląduje w koszyku by przegrać pierwszeństwo z jabłkiem, czy bananem. Koncerny zarabiają pieniądze a my tracimy zdrowie. Zróbmy sobie słodką przyjemność i na początek wypróbujmy przepis na pancake– czyli pyszne amerykańskie naleśniki. Do tego przepisu dodajmy polską fantazję i na jej bazie mamy zapewnione słodycze kształtujące wyobraźnię i naszą kulinarną osobowość. Powodzenia!
A oto prosty, wypróbowany już przez tysiące osób, przepis 🙂