Mnisi na całym świecie znali i często jeszcze znają sposoby na leczenie różnych naszych dolegliwości. Są spisywane w tajemnych księgach i często schowane w najtajniejszych zakamarkach zakonnych bibliotek. Prawie każdy kraj ma takie swoje cuda przyrody. Jednym z polskich cudów jest mniszek lekarski – popularny mlecz. Nazwa tajemnicza, lecz wiosną można go znaleźć prawie wszędzie. Jego żółte kwiaty rozweselają łąki i ściągają do siebie spragnione wiosny pszczoły. Mądrość zakonnych mnichów była wielka. Skorzystajmy z niej i z dobrodziejstwa naszych łąk. Jeszcze niedawno, szczególnie na wsi, nie biegało się z każdym katarem do apteki tylko do piwnicy czy komory, by z niej wyciągnąć np. buteleczkę syropu z mniszka lekarskiego. Obecnie wiele gospodyń ma takie syropy i suszoną herbatkę z kwiatków mniszka w swoich spiżarniach. Biegnijmy na łąkę i na tegoroczne katary sami przygotujmy syropy. Wzmocnią organizm i nie zostawimy pieniędzy w aptece. Może w rodzinie i wśród przyjaciół zyskamy sławę zielarza lub czarownicy 🙂
A katar jak katar, leczony czy nie, po 7 dniach i tak przejdzie.
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Składniki:
- 400- 450 kwiatów mniszka lekarskiego (ładnych, rozwiniętych)
- 1-2 cytryny
- 1 litr wody
- 1 kilogram cukru
Jak przygotować syrop z mniszka:
Na syrop z mniszka lekarskiego potrzebujemy około 400 świeżych kwiatów .
Kwiatki zbieramy z łąki (dobrze, żeby była oddalona od drogi i by kwiaty były zbierane rano). Kwiaty mniszka kładziemy na kartkę, gazetę- by opuściły je wszystkie owady, które bardzo lubią pomieszkiwać w jej płatkach. Następnie wkładamy kwiaty pod bieżącą wodę i płuczemy. Do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy do niej kwiaty. Od zagotowania wody zostawiamy kwiaty na ogniu jeszcze na 10-15 minut. Czekamy 24 godziny, następnie wywar przelewamy przez sitko i odciskamy wodę z kwiatów. Do wywaru z mniszka dodajemy wyciśnięty sok z cytryn oraz cukier i ponownie gotujemy. Gotowanie powinno trwać około 2– 3 godziny na bardzo małym ogniu, aż wywar z mniszka zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu. Wtedy przelewamy go do buteleczek lub małych słoiczków i szczelnie zakręcamy.
I- ….właśnie zdobyliśmy tytuł domowego zielarza 🙂
A co jeżeli chcemy pogłębiać naszą tajna wiedzę?
Możemy dalej poszukiwać cudownych właściwości tej rośliny i wpisać do swojego notatnika przepis na herbatkę …..na nadwagę 🙂
Tą herbatkę stosowali już starożytni Grecy. Podobnie w Chinach i Indiach ziele to było lekarstwem na złą przemianę materii.
Przepis:
Aby ją przygotować, garść liści należy zalać 4 szklankami wody i gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Prawda, że cudownie łatwy. A i ile przyjemności przyniesie zbieranie i działanie!