W ubiegłym tygodniu zachęcaliśmy Was do warzywnych dań z grilla.
Dziś dla odmiany trochę mięska, które przecież też nie musi być drogie, albo……..trzeba znać sposoby na jego cudowne rozmnożenie przy pomocy warzyw. Więc od czego zaczynamy?
A może szaszłyki?
Oto nasz tajny i sprawdzony przepis.
Potrzebne przybory: opakowanie patyczków do szaszłyków( na ogół w każdym sklepie spożywczym), ostry nóż, deska do krojenia i miseczka na poszczególne składniki.
Zakupy: kawałek piersi z kurczaka, cukinia, papryka, cebula-lub inne ulubione warzywa.
Przygotowanie:Na parę godzin przed nabiciem wszystkich składników na patyczki robimy marynatę z, którą je wymieszamy.
Marynata: brzmi co prawda trudno, lecz to tylko połączenie oleju lub oliwy z oliwek z przyprawą do grilla. Są oczywiście też bardziej skomplikowane przepisy, ale my zróbmy to za pierwszym razem w najbardziej prosty sposób.
Składniki do wymieszania z marynatą :)…. to po prostu pocięte w większą kostkę lub plastry kawałki kurczaka, krążki cebuli, krążki lub kostki cukinii, papryki i innych warzyw…..
Przygotowanie do pieczenia: po paru godzinach (lub bez paru godzin– jak umieramy z głodu) nabijamy wszystko centralnie na patyczek do szaszłyków. Po kolei i naprzemiennie. Od prawie początku do prawie końca.
Kładziemy nad rozgrzanym paleniskiem i po ok 20 min zbieramy pochwały od przyjaciół.
Warzywa dobierajmy tak, by miały podobny czas pieczenia. Gdy chcemy użyć ziemniaki, to warto je wcześniej ok 15 min podgotować.
Ach……kurczaka można oczywiście zastąpić wędzonym boczkiem, wołowiną , wieprzowiną , kiełbasą lub tym co dało się rodzince podprowadzić aktualnie z lodówki 🙂
Smacznego!!!
W załączeniu przydatny filmik. Szaszłyki z brokułami na elektrycznym grillu.